Звезди се събират във Варна за опера в чест на Николай Гяуров

  • 10 октомври 2019, 10:05
  • Default profile Автор Жулиета Цветкова
Medium 10 %d0%b3%d1%8f%d1%83%d1%80%d0%be%d0%b2

варнаСъзвездие от именити певци събира Варненската опера довечера за постановката „Симон Боканегра“, посветена на 90-годишнината от рождението на великия български бас Николай Гяуров. След триумфа в Опера в Летния театър тази година на спектакъла от Джузепе Верди, край морето отново ще гостува големият български баритон Кирил Манолов, пожънал аплодисменти с ролята на Симон Боканегра на най-престижните сцени. В ролята на Габриеле Адорно публиката отново ще аплодира тенора Иван Момиров, още един от именитите наши певци, които големият свят на операта познава. В ролята на Амелия Грималди ще дебютира солистката на Варненската опера Илина Михайлова - единствената българска певица, избрана от Хосе Карерас да пее в бенефисния му концерт тази година в София. Басовата партия на Якопо Фиеско, защитил великолепно на премиерата, и сега ще изпълни Евгений Станимиров.

Четиримата солисти, както и целият екип на спектакъла, начело с маестра Николета Конти и режисьора Деян Прошев, се отнасят с особено внимание към точно този спектакъл на „Симон Боканегра“. Като го посвещават на юбилея на Николай Гяуров, те, заедно с всички артисти на Театрално-музикалния продуцентски център Варна, дават израз на дълбоката си почит и преклонение пред неговото неповторимо певческо и актьорско майсторство.

Николай Гяуров, българинът, който в блестящата си кариера достига най-високите върхове на оперното изкуство и когото критиците величаят като „божествен глас“, „краля на Ла Скала“, „най-големия бас на своето време“... Неслучайно един от десетте маслени портрета в родината на операта, в светая светих на това изкуство - Миланската скала, е на Николай Гяуров, припомнят от ТМПЦ. От всички оперни певци в цялата история само десет са избрани да свидетелстват за величието на оперното изкуство, а 7 от тях са българи. Портретите са на Борис Христов, Николай Гуяров, Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Елена Николай, Райна Кабаиванска и Надя Ковачева. Другите три портрета са на Пласидо Доминго, Мария Калас и Марио дел Монако.