Звездният Леонардо ди Каприо

  • 11 ноември 2020, 07:40
  • Default profile Автор Kmeta.bg
Medium %d0%bb%d0%b5%d0%be%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%b4%d0%be

На 11 ноември рожден ден празнува Леонардо ди Каприо, роден през 1974 г. в Лос Анджелис. Родителите му се развеждат, когато е едва на годинка, а като малък той работи като уличен актьор и продава комикси.

Въпреки трудното детство, актьорският му талант е забелязан много преди Леонардо ди Каприо да навърши пълнолетие. Започва кариерата си на актьор още като дете, снимайки се в сапунения сериал Санта Барбара, ситкома Растяща болка и още над 30 телевизионни реклами и сериали. Също така е участвал във фантастичния нискобюджетен сериал „Critters 3“ през 1991 г., където играе зъл хазяин. Самият актьор твърди, че ако има възможност да върне времето назад не би играл там.

Първата голяма изява на актьора е във филма "Защо тъгува Гилбърт Грейп" (1993), където си партнира с Джони Деп, в ролята на умствено изостаналия му брат. За изпълнението си е номиниран за Оскар и привлича вниманието на филмовата индустрия. Но филмът, който го прави суперзвезда, е "Титаник" през 1997 година, за който получава номинация за Златен глобус. Въпреки че тази роля не му носи награда, по-късно Ди Каприо печели престижният Златен глобус за най-добър актьор в драматичен филм за превъплъщението си в "Авиаторът" (2004), както и Златен глобус за най-добър актьор в мюзикъл или комедия за ролята си на борсов посредник във "Вълкът от Уолстрийт" (2013). През 2016 година Леонардо ди Каприо печели Оскар за най-добра мъжка роля в "Завръщането".

Актьорът е известен като природозащитник и поддържа редица екологични благотворителни каузи.